Het Haags Yogacentrum zit aan de De Sillestraat 13, nét om de hoek bij Locus in de Theresiastraat. Het werd tijd voor een kennismaking met Mirjam Klemann, eigenaresse. Mirjam werd geinterviewd voor de buurtkrant “De Trees”. In dit artikel is het gehele interview te lezen.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTEUR

Onno

CATEGORIE

GEPOST OP

1 december 2020

Hoe heeft u een positieve draai aan de afgelopen tijd gegeven?

“We zijn 3 maanden dicht geweest. Het is een gekke periode waar we inmiddels een andere wending aan hebben gegeven door het geven van online cursussen. Dit was wel even een gedoe, zo moest er bijvoorbeeld internet aangelegd worden. Dit gebruikten we immers normaal nooit. Het geven van de online lessen was met veel oudere cursisten ook wel even wennen.

Maar vervolgens was het zo fijn om alle bekende gezichten terug te zien tijdens een online yogales.

“Yoga is afgeleid van het woord juk, juk staat voor verbinding. In verbinding blijven is juist in deze tijd is zo belangrijk.”

Vooral de oudere cursisten vinden de verbinding via een online les zo belangrijk. Ik heb gemerkt dat ze echt uitkijken naar zo’n moment in hun week. Ik heb hierop ingespeeld door het opnemen van audio fragmenten met ontspanningsoefeningen. Dit heb ik de cursisten toegestuurd, met een positief woordje erbij.

Zo kom je achter allerlei verschillende manieren om mensen te blijven bereiken, het in verbinding blijven staan staat echt centraal voor mij.

De harde kern aan cursisten is gelukkig gebleven en die dankbaarheid naar elkaar toe is zo merkbaar. Dus lieve buurtbewoners en cursisten, als jullie dit lezen: Ik ben zo blij dat jullie er ook in deze tijd zijn!”

Woont u in de buurt van De Trees?

“Ik woon zelf achter het Stuijvesantplein. Om de hoek dus!”

Winkelt u zelf ook in de Theresiastraat?

“Zodra het wat meer mocht, ben ik zelf ook de kleine ondernemers van de straat gaan bezoeken. De actieradius is beperkt gebleven, zo kom ik bijvoorbeeld niet meer in de binnenstad. Ik haal regelmatig eten af bij een van de restaurantjes. En bij Wichers haal ik mijn kleding. Even een praatje maken en er zijn voor de andere ondernemers vind ik belangrijk.”

Wat is de reden geweest om voor de Theresiastraat te kiezen?

“Het Haags Yogacentrum is in ‘83 opgericht op de Bezuidenhoutseweg. We zitten inmiddels 15 jaar op de Theresiastraat, in 2016 heb ik het bedrijf overgenomen van mijn voormalige docent.

Ik werd gevraagd om les te geven doordat ik al veel ervaring had met les geven aan ouderen. Ik heb 25 jaar in de Welzijnssector gezondheidszorg gewerkt. Hier gaf ik ook al yogalessen als educatief ouderenwerker. Toen ik startte bij het Haags Yogacentrum ben ik mijn kennis gaan uitbreiden. Zo heb ik een extra opleiding gevolgd en van het een kwam het ander.”

Wat was het meeste bijzondere moment van het afgelopen jaar?

“Na een tijdje online lessen geven waren de eerste fysieke lessen die ik weer gaf erg bijzonder. De cursisten in het echt zien was zo speciaal! En fysiek lesgeven vind ik het allerleukste.”

Wat denkt u dat uw cursisten over het Yogacentrum zeggen?

“Ik denk dat voor de cursist de kleinschaligheid en de persoonlijke aandacht centraal staan. Dat is echt anders dan bij een groot yogacentrum. We werken altijd met een kleine groep en houden onze sociale contacten warm.

Veel cursisten komen hier uit de buurt. Soms ook van wat verder weg. Ik herinner me nog goed een dame uit Moerwijk. Zij kwam jarenlang heen en weer, speciaal voor de lessen bij ons.”

Welke bekende NL’er of meest bijzondere cursist staat u bij?

“Nee, ik zou dat anders zeggen. Ik vind iedereen namelijk bijzonder. Iedere cursist is bijzonder. Ik maak geen onderscheid en het Haags Yogacentrum is voor iedereen toegankelijk. Iedereen is welkom, je hoeft echt niet alleen aan vrouwen met dunne strakke broekjes en hun waterflesjes te denken.”

“Kortom… Is yoga wel iets voor mij?

Yoga is voor iedereen, er zijn zoveel mogelijkheden binnen het Haags Yogacentrum!”